Fondswerving en begeleiding Burgerparticipatieprojecten - Groen- en erfgoedprojecten
Van Aa naar Zee
De inwoners van Groningen zijn uitgedaagd om met een iconisch plan te komen in het kader van TOUKOMST. Van Aa naar Zee omvat een plan om bij de monding van de Westerwoldse Aa in de Dollard de zoet-zout verbinding te herstellen.
Binhoes Garsthuizen
Dorpshuis 't Binhoes in Gartshuizen wil een verduurzamingsslag maken. Daarnaast moet het gebouw gebruiksvriendelijker worden ingericht en zal er een vestzaktheater worden gestart.
Forum Toekomst
Forum Toekomst help allochtonen met een verblijfsstatus bij de integratie in de Nederlandse maatschappij. Ze organiseert taal- en inburgeringscursussen, help met het zoeken naar werk of een opleiding. Voor het mooie werk zijn ze op zoek naar een eigen plek.
Scouting De Twirre, Noardburgum
Het clubgebouw van De Twirre is te klein geworden voor de omvang van de vereniging. Er is een plan gemaakt om voor een uitbreiding, die het beschikbare vloeroppervlak zou verdubbelen. Het project staat nog helemaal aan het begin. Binnenkort wordt het eerste schetsontwerp gepresenteerd.
Uitbreiding Dorpshuis Aeolus, Farmsum
Het dorpshuis naast de molen Aeolus in Farmsum is te klein voor de activiteiten die er plaatsvinden. Daarom is er een plan gemaakt om naast het bestaande gebouw een nieuwe uitbreiding te realiseren. Het oude en het nieuwe gebouw worden door een corridor met elkaar verbonden.
Nieuw buurtcentrum Kaarnhoes, Tuikwerd
Buurtcentrum 't Kaarnhoes in de wijk Tuikwerd in Delfzijl, is gevestigd in een gebouw dat altijd bedoeld was als tijdelijke voorziening. Inmiddels heeft de tijd het pand ingehaald. Het voldoet niet meer aan de moderne duurzaamheidseisen, de keuken is te klein om plaats te kunnen bieden aan groepen die samen willen koken en ook andere voorzieningen zijn verouderd.
Dorpshuis Eext
Inwoners van Eext hebben het lokale café/restaurant overgenomen. Achter het horeca gedeelte bevinden zich de zalen die door verenigingen in het dorps worden gebruikt voor uitvoeringen en vergaderingen. De afgelopen jaren is het voorste gedeelte met veel vrijwilligers opgeknapt. Nu zijn de ruimtes achter aan de beurt. De grote zaal wordt opgeknapt, de technische faciliteiten worden gemoderniseerd en de toegankelijkheid voor minder validen wordt verbeterd.
Sint Joriskerk, Westerlee
De Joriskerk in Westerlee heeft geen religieuze functie meer. De Stichting Sint Joriskerk Westerlee wil het rijksmonument restaureren. Daarbij word het gebouw geschikt gemaakt voor het accommoderen van bijeenkomsten, concerten, exposities en culturele activiteiten.
Zeekadetten, Delfzijl
Het zeekadettenkorps Delfzijl heeft de oude mijnenveger o.s. Naarden in eigendom. Het schip dateert uit de jaren '50, maar tijdens de dienst voor de marine zijn onderdelen vervangen door modernere oplossingen. Soms waren die echter niet helemaal passend, waardoor frictie en lekkages ontstaan. Het korps wil het schip nu ook technisch weer terugbrengen in originele staat.
Het Huis van de Drentsche Aa
Het Nationaal Park de Drentsche Aa wil in Deurze een centraal bezoekerscentrum realiseren. Een voormalig hotel zal worden omgebouwd met een horeca en een expositieruimte. Op het buitenterrein komt een traditionele schuur voor educatieve activiteiten.
v.v. Holwierde
De voetbalclub in Holwierde zoekt fondsen voor het verduurzamen van de kantine, kleedkamers en de verbouwing van het clubhuis. Daarnaast moet er op het sportpark ruimte gemaakt worden voor de tennisvereniging, die haar banen wil verplaatsen. Er zijn heel weinig subsidieregelingen die bereikbaar zijn voor sportverenigingen.
Viskerneihek, Oostwold
Vroeger waren er langs de Groningse kust honderden viskerneien. Ze werden vaak gebruikt voor het levend bewaren van gevangen vis. Er zijn in de provincie nu nog maar 2 over. De viskernei in Oostwold is nog in vrijwel originele staat en het hek dat erbij hoorde, staat al jaren opgeslagen in een boerenschuur. Het plan is om het hek terug te plaatsen aan het begin van de laan langs de viskernei en daarbij een informatiepaneel met het verhaal van de viskeneien in Groningen neer te zetten.
Stoperette Stadskanaal
Het muziektheater De Kanaalstreek is op zoek naar middelen om de voorstelling Petticoat op de planken te kunnen brengen. Daarnaast zoeken ze subsidies om een jeugdgezelschap te vormen en ook musical school, naar analogie van de rijdende popschool, op te zetten. Dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden in apparatuur etc..
Kaap Steendam
Het dorpshuis in Steendam moet worden gesloopt vanwege aardbevingsschade. Inwoners van het dorp hebben een ambitieus plan voor een nieuw hypermodern buurthuis, waarin ook een restaurant wordt ondergebracht. Het moet een bruisend centrum van activiteiten bij het Schildmeer worden.
Speulparadies, Beerta
Het Speulparadies in Beerta onderscheidt zich van andere speeltuinen, doordat er speeltoestellen staan die geschikt zijn voor kinderen met een handicap. De speeltuin trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Daarnaast beschikt het ook over camperplaatsen en een jachthaven. De stichting heeft nu het plan om een indoorspeeltuin volgens hetzelfde concept als de buitentoestellen, te bouwen. Een deel van het gebouw zal worden ingericht als dorpshuis voor Beerta.
Beachpark Duurswold
Volleybal vereniging VIOS uit Kolham wil een beachvolleybalveld aanleggen naast de sporthal in het dorp.
Revitalisering Beersterplas, Beerta
De Beersterplas is voor veel mensen die in Oldambt zijn opgegroeid een bekende en geliefde plek, waar in de jeugdjaren zomers vertier werd gevonden. Er zijn echter grote delen waar badgasten nooit komen en de natuur de overhand heeft. Met goed beheer kan de biodiversiteit in het gebied echter enorm worden opgekrikt. In samenwerking met de gemeente, IVN en Landschapsbeheer Groningen wordt een beheersplan opgesteld. Allereerst moet nu echter een gezonde nul toestand worden gecreëerd.
Het 5 dorpen plan, Bad Nieuweschans, Drieborg, Ganzedijk, Nieuw Beerta en Beerta
Toen de eerste berichten over het NPG programma TOUKOMST naar buiten kwamen, besloten de dorpsbelangenverenigingen van de 5 dorpen om de koppen bij elkaar te steken. Samen maakten ze een plan om de toeristische infrastructuur in het oostelijke deel van Oldambt te verbeteren. Men heeft een plan geschreven dat door TOUKOMST positief is ontvangen. Daardoor zijn er fondsen om het plan verder vorm te geven en uiteindelijk uit te voeren.
S.V. Drieborg
De sportvereniging Drieborg huist meerdere takken van sport. De velden en gebouwen van de voetbalvereniging zijn de afgelopen jaren met inzet van veel vrijwilligers opgeknapt. Er zijn echter werkzaamheden die door technisch specialisten moeten worden gedaan. Onder meer het vervangen van de veldverlichting. De vereniging heeft een wensenlijst die de komende jaren zal worden gerealiseerd.
MFA 't Aambeeld Vlagtwedde
Ouders en omwonenden willen het grijze en ontoegankelijke schoolplein omtoveren tot een groene brink. Tegels en hekken eruit, groen en beleving erin. Naast ruimte om te spelen, moet er ook ruimte zijn voor natuur en dorpsevenementen.
Samen Onder 1 Dak, Termunten
Verenigingen in Termunten en Termunterzijl hebben een groots plan om een multifunctioneel centrum te realiseren, waarin alle verenigingen onderdak kunnen vinden. Ik het gebouw komt het dorpshuis, een sporthal annex evenementenhal en een vergaderlocatie
Stichting Eenvoudt
Het ‘Fikkersterrein’ is een terrein aan het Winschoterdiep in Foxhol. Het bevat zwaar verontreinigde grond en in het verleden zijn meerdere projectideeën vast gelopen op deze vervuiling in de bodem. Nadat het terrein is gesaneerd zal er een Paardentuin worden gerealiseerd. In een Equi Habitat-concept worden paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur geïntegreerd in het landschap. Ervaren Dier maakt voor hun begeleiding gebruik van de paarden en de aanwezige faciliteiten. Er wordt gewerkt met vormen vanuit de bio energetica.
Dorpshuis Elim
Het dorpshuis van Elim is al vele jaren gevestigd in gebouw ’t Vonder. Door alle activiteiten die er worden georganiseerd was het dorpshuis echter uit die jas gegroeid en werd soms al uitgeweken naar De Open Deur van de Hervormde Gemeente. Toen bekend werd dat deze locatie verkocht zou worden, is door de Vereniging Plaatselijk Belang Elim bij de gemeente Hoogeveen een balletje opgegooid om ’t Vonder in te ruilen de Open Deur, onder andere vanwege de grotere zalen. De eerstvolgende stap is nu het geschikt maken van De Open Deur voor volledig gebruik als dorpshuis.
Dorpshuis Markehuus Veeningen
In januari 2022 is er door Klimaatroute een energiescan gemaakt van dorpshuis ’t Markehuus in Veeningen. Het uitgangspunt van de energiescan was het beperken van het energieverbruik en de daaraan verbonden kosten. De uitkomst van de energiescan was een aanbeveling voor de te nemen verduurzamingsmaatregelen, mogelijke subsidies en het uiteindelijk uit eigen middelen te financieren bedrag van de investering. Op basis van de aanbevelingen uit de energiescan is een projectplan geschreven.
Dorpshuis Weidehoek Wijster
In 2023 heeft de Anteagroep in opdracht van de provincie Drenthe een Energie prestatie advies geschreven voor onder meer Dorpshuis de Weidehoek in Wijster. In dit rapport wordt een compleet energie-advies voor ons gebouw beschreven. Dit advies bestaat uit een beoordeling van de huidige staat van het gebouw met een advies hoe deze kan verbeteren. Uit het rapport is gebleken dat er voldoende mogelijkheden zijn voor verduurzamingsmaatregelen. Er worden ook aanbevelingen gedaan over specifiek uit te voeren maatregelen. Het ambitieniveau van onze stichting is om de adviezen te volgen, zodat we in de eerste instantie energie besparen en uiteindelijk het pand geheel energieneutraal worden.
Manege Kloosterruiters
Manege de Kraalhoeve staat sinds de jaren tachtig op de huidige prachtige locatie nabij de Ter Apeler bossen. Paardensport Vereniging De Kloosterruiters is een inclusieve vereniging, waar iedereen terecht kan! Ruiters en menners met eigen paarden, maar ook beginnende paardenliefhebbers die in de manegelessen kunnen rijden.
Om de toekomstbestendigheid van onze accommodatie en vereniging te borgen, moeten we verduurzamen omdat anders de energiekosten niet meer op te brengen zijn.
Daarbij willen wij bijdragen aan de leefbaarheid van Ter Apel en omstreken en onze maatschappelijke rol oppakken door er niet alleen te zijn voor alle ruiters en menners, maar voor veel meer inwoners van Ter Apel en omstreken.
K.P. Zijlbad, Loppersum
In november 2011 heeft de Stichting Zoutwaterbad K.P. Zijl te Loppersum het zwembad overgenomen van de toenmalige gemeente Loppersum. Sindsdien wordt het enige zoutwaterbad van Nederland beheerd en geëxploiteerd door vrijwilligers. De gebouwen van het zwembad dateren uit de jaren ’30 en ze geven het complex een authentieke uitstraling die de stichting graag wil behouden. Dat neemt niet weg dat het voor een gezond huishoudboekje noodzakelijk is om een aantal moderniseringen door te voeren. Om een gezonde exploitatie te houden willen het bestuur van de stichting mogelijkheden creëren om in te spelen om de eisen die deze tijd stelt. Ook willen de kansen benutten om andere inkomstenstromen dan alleen de toegangskaarten aan te boren. De jaarlijkse inkomsten zijn nu voldoende om het hoofd boven water te houden en ook klein onderhoud te bekostigen, maar we houden te weinig over om een reserve voor groot onderhoud op te bouwen.
MTC Musselkanaal
MTC (Musselkanaal Tennis Club) is een middelgrote tennisvereniging gevestigd in Musselkanaal, met bijna 200 leden. Het doel van MTC Musselkanaal is om zowel recreatieve als competitieve tennisactiviteiten in de buitenlucht mogelijk te maken. Jaarlijks organiseert de vereniging diverse evenementen voor mensen van alle leeftijden, met als doel om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen en tegelijkertijd een sociale ontmoetingsplek te bieden. Om het aanbod uit te breiden en een breder publiek te bereiken, is het plan om padel toe te voegen aan de faciliteiten.
Boerenerven Den Horn
Dorpsbelangen Den Horn heeft in 2021 een landschapsplan laten maken. Het plan bestaat uit een aantal onderdelen die motto worden genoemd. Per motto wordt een aantal voorbeeldprojecten genoemd. Het eerste motto gaat over de boerenerven ‘levende boerborgen!’.
De werkgroep Landschap Den Horn en de vereniging voor dorpsbelangen Den Horn zijn initiatiefnemer, ze ondersteunen en stimuleren de uitvoering van het landschapsplan om samen met bewoners de omgeving van Den Horn mooier en
leefbaarder te maken. De uitvoering van het ervenproject past daarbij, want dan kan iedereen van de groene eilanden in het verder open landschap genieten. En dat zou natuurlijk prachtig zijn!
MFC De Hardenberg
In juni 2022 maakte de gemeente Oldambt bekend dat wegens noodzakelijke bezuinigingen op sportaccommodaties, werd overwogen om M.F.C de Hardenberg in Finsterwolde te sluiten. Vervolgens werd eind september deze overweging daadwerkelijk omgezet in een raadsvoorstel, dat door de gemeenteraad van de gemeente Oldambt werd aangenomen.
Dit ongelukkige besluit bracht vrijwel alle Oldambtster dorpen ten noorden van de A7 in beweging. Er ontstond een actiegroep en vanuit de dorpsbelangenverenigingen van Finsterwolde en Beerta werd een stichting opgericht, die tot doel had om M.F.C. de Hardenberg over te nemen van de gemeente en het te beheren, exploiteren en in stand te houden. Het overnameplan berust op twee hoofddoelen:
-
Verduurzaming van het gebouw
-
Functieverbreding door toevoeging van
-
Dorpshuisfunctie
-
Gezondheidszorg
-
Toerisme
-
Buitensporten
-
Culturele voorstellingen en evenementen
Camperplekken buurthuis Ganzedijk
In 2020 is het nieuwe buurthuis van Ganzedijk gerealiseerd. Om de economische basis te versterken wil de Stichting Beheer Buurtvoorziening Ganzedijk, in samenwerking met de vereniging Dorpsbelangen Ganzedijk/Hongerige Wolf, de onbenutte ruimte op het perceel graag gebruiken voor de aanleg van 5 camperplekken en 2 trekkershutten. Elke camperplek en trekkershut krijgt een naam van een verdronken dorp met verhaal. Bijvoorbeeld huisje Wynedaham. Aan de wand de plattegrond van Oldambt met alle verdronken dorpen en het verhaal van het specifieke dorp wordt aangebracht als een functionele wandafwerking. Hiermee wordt toeristen een kleinschalige overnachtingsmogelijkheid geboden, midden tussen de graanvelden en aan de rand van de Dollard.
DVC Appingedam
De Damster Voetbal Combinatie (D.V.C.) is in 2017 voortgekomen uit een fusie tussen voetbalclubs De Pelikanen en v.v. Appingedam. Het is een redelijke grote vereniging met ruim 800 leden, waarvan ongeveer 700 spelen in een van de voetbalteams. Vanwege de aardbevingsproblematiek was de gemeente op zoek naar locaties voor wisselwoningen, waarin mensen wier huis wordt gesloopt en nieuw gebouwd tijdelijk ondergebracht kunnen worden. Daarbij viel het oog op het sportpark. Uiteindelijk is er een afspraak gemaakt dat de gemeente er 50 tijdelijke woningen zal bouwen. In ruil daarvoor krijgt de vereniging een gemeentelijke bijdrage voor het aanleggen van een kunstgrasveld en modernisering van de faciliteiten die nodig is om het park toekomstbesteding te maken. Het bedrag dat de gemeente betaalt is echter onvoldoende om de kosten van met name de modernisering volledig te dekken.
Schietvereniging Eems Dollard
De afgelopen jaren is er op het sportpark Oldencate in Spijk veel verbeterd. De accommodaties van V.V. Poolster, Tennisvereniging T.V.O. en de gymzaal van ’t Maar zijn gemoderniseerd. Daardoor staat het gebouw verloren bij. Het is eigenlijk een rotte kies op een verder schitterend sportpark. Daarom willen de vereniging ook haar clubgebouw moderniseren
Z.E.O. 't Zandt
De manege van Paardensportvereniging en Volksvermaken ’t Zandt en Omstreken (P.V. Z.E.O.) staat in het aardbevingsgebied van Groningen. Als zovele gebouwen heeft ook deze schade opgelopen door aardbevingen, waardoor sloop en nieuwbouw onontkoombaar is. Met dit gegeven is het bestuur van de vereniging aan de slag gegaan, wat heeft geresulteerd in dit plan voor volledige sloop en nieuwbouw van een van de bestaande hallen, zodat de faciliteiten daarna weer helemaal bij de tijd zijn.