Fondswerving en begeleiding Burgerparticipatieprojecten - Groen- en erfgoedprojecten
Ons Park, Blauwestad
De bewoners van Het Park in Blauwestad hebben zelf de inrichting van hun park ter hand genomen. De eerste fase is de aanleg van een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen.
Veldje Noorderlaan Nieuwolda
Een ongebruikt veldje is heringericht door bewoners, voor meer biodiversiteit.
WILGENBORG
Dorpsbelangen Blauwestad heeft het initiatief genomen voor de bouw van de Wilgenborg, een levend bouwwerk gemaakt van wilgenbomen. nIn Duitsland komen dit soort kunstwerken regelmatig voor. De Wilgenborg is gebouwd op basis van de plattegrond van de vesting van Winschoten en is ongeveer 35 bij 18 meter groot.
Dorpsvisie Midwolda 2018
De gemeente Oldambt heeft al haar dorpen uitgedaagd om een dorpsvisie te maken, waarin de doelen voor de komende jaren worden geformuleerd. De Vereniging Dorpsbelangen Midwolda heeft Bureau Gerrit Smit gevraagd om het document te schrijven.
Ommetje Hongerige Wolf
Hongerige wolf ligt op het eerste oog midden in een leeg landschap. Het is echter een plek met een interessante historie. Om deze voor een groter publiek toegankelijk te maken, wilde een groep inwoners van het dorp een ommetje aanleggen.
Camping Holland Poort, Bad Nieuweschans
Camping Poort van Holland wordt al sinds 1975 gerund door v.v. Nieuweschans. gasten kunnen er alleen buiten het voetbalseizoen terecht. Helaas is het aantal bezoekers door de jaren heen sterk teruggelopen. De vereniging is nu op zoek naar middelen om de moderne kampeerder aan te trekken.
KOLKEN VAN HET DOLLARDGEBIED
IVN is een vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid. De werkgroep Oldambt van de afdeling Bellingwedde is gestart met een kolkenproject. Kolken zijn restanten van oude dijkdoorbraken van de Dollard.
In het project zijn de nog aanwezige kolken in kaart gebracht, de natuurwaarden geïnventariseerd en is een plan van aanpak voor elk van de kolken gemaakt.
HERTENKAMP NIEUWOLDA
Inwoners van het dorp Nieuwolda beheren al jaren zelf het Hertenkamp in hun dorp. Na meer dan 20 jaar is de stal aan het eind van zijn levensduur en het gebouw dient vervangen te worden.
Men heeft deze gelegenheid aangegrepen om te kiezen voor een nieuwe opzet. Het Hertenkamp is omgevormd tot een kinderboerderij.
HERSTEL KOLK OUDESCHANS
Als vervolg op het kolkenproject, is als pilot de Oudeschansker Kolk hersteld. Deze kolk is gekozen omdat hier veel aspecten samenkomen. Er is veel natuurwinst te halen, doordat de kolk veel slib bevat en de kolk is archeologisch interessant.
De Wissel, Midwolda
In het centrum van Midwolda ligt het voormalige naoorlogse wijkje De Wissel. De bejaardenwoningen die hier stonden zijn enkele jaren geleden afgebroken en overheden hebben bepaald dat er geen nieuwe woningen mogen worden gebouwd. Een groep dorpsbewoners is daarom aan de slag gegaan met een nieuwe invulling van het terrein.
Oostwold; Hotel De Witte Zwaan
Speellint Dierenlaan, Winschoten
Kinderen in de Parkwijk zetten zich al jaren in voor speeltoestellen in een afgesloten stuk van de Dierenlaan. Ze hebben zelf een ontwerp gemaakt en bij de gemeente gelobbyd. Ze hadden alleen hulp nodig bij het werven van de benodigde fondsen.
Buurthuis Ganzedijk/Hongerige Wolf
Middenin Oostwold, op de spltsing Havenstraat/ Tichelwerk staat een aantal betonplaten die daar willekeurig lijken te zijn geplaatst. Het is echter de locatie van het voormalige Hotel De Witte Zwaan en de platen vormen een kunstwerk dat deze gedenkwaardige plek moet markeren.
Onder de inwoners van Oostwold is echter weinig waardering voor dit werk. Daarom kwam men met een voorstel om de plek meer cachet te geven.
Het huidige buurthuis van Ganzedijk Hongerige Wolf is een noodgebouw dat in 1988 is geplaatst. Na 20 jaar is het aan vervanging toe. De kozijnen bieden nauwelijks nog weerstand aan de wind, de wanden zijn slecht geïsoleerd en de installaties zijn versleten. Daarom wordt een plan ontwikkeld voor een nieuw buurthuis.
Musea Heiligerlee
Westerlee; Dorpshuis De Tille
De Tille in Westerlee zal worden gemoderniseerd. Het bestuur heeft de benodigde fondsen al bij elkaar gebracht de bouw begint in 2020. Men zag echter op tegen de administratieve rompslomp die komt kijken bij het afhandelen van de toegezegde subsdies. Daarom werd een extern bureau gezocht om dat te verzorgen.
De stichting Musea Heiligerlee beheert het Klokkengieterij Museum en het Museum Slag bij Heiligerlee. De stichting zocht fondsen voor het inhuren van een adviseur bij het maken van toekomstplannen.
Borgmanschool, Groningen
De Borgmanschool Ebbingekwartier in Groningen is gevestigd in een nieuw gebouw. Bij de inrichting van het schoolplein zijn stukken grond ongebruikt gebleven. De school heeft samen met de omwonenden een plan gemaakt om deze plekken om te toveren tot een groene long in de binnenstad.
Verlengde Ekamperweg, Oostwold
De bewoner heeft een plan gemaakt voor het realiseren van een vakantiewoning. Deze zal worden verhuurd aan toeristen. Bureau Gerrit Smit helpt bij het benutten van de beperkte subsidiemogelijkheden voor dit soort economische versterking.
't Spruddersnust, Kantens
Middenin Kantens ligt een klein speeltuintje voor de kleinste kinderen. Er zijn alleen de traditionele speeltoestellen, zoals een schommel, een wipwap en een duikelrek. De vereniging wil een nieuw element toevoegen, waarbij kinderen met water kunnen kliederen.
Nije Riep, Spijk
Het gebouw van de voormalige bibliotheek in Spijk stond leeg. Een groep enthousiaste jonge inwoners heeft het plan opgevat om er een verzamelgebouw voor diverse projecten, waarin mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, een dagbesteding kunnen vinden.
Verbaarum, Bedum
Dorpshuis De Schans, Eenum
Het dorpshuis in Eenum heeft een schadevergoeding gekregen van de NAM. Het bedrag was echter onvoldoende om alle wensen te kunnen realiseren. Daarom werden aanvullende fondsen gezocht.
Verbaarum is een agrarisch bedrijf waar gewerkt wordt vanuit de permacultuur gedachte. Naast de fruitproductie zijn er plannen voor een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen. Ook heeft de onderneming activiteiten die gericht zijn op toerisme. Er zijn glamping tenten en in de toekomst zullen ook B&B kamers worden toegevoegd aan het aanbod.
v.v Westerlee
Tennisvereniging De Kalkwijck
De voetbalclub in Westerlee wil het kleedkamergebouw en de kantine moderniseren en verduurzamen. Over het algemeen zijn er maar weinig fondsen die willen investeren in sportvoorzieningen. Het wordt gezien als een overheidstaak, maar veel gemeentes hebben stevig bezuinigd op de breedtesport en daarom staan de verenigingen er alleen voor. Met enige creativiteit zijn er kansen om toch enkele subsidies aan te boren.
Coöperatieve Dörpswinkel
Toen de dorpswinkel in Woldendorp dreigde te sluiten hebben bewoners de handen ineen geslagen om dat te voorkomen. Samen hebben ze een coöperatie en een stichting opgericht. De stichting Leefbaar Woldendorp e.o. heeft het pand gekocht. Naast de winkel is daarin ook de Steunstee gevestigd. Omdat Woldendorp geen dorpshuis heeft, vervult de Steunstee een belangrijke functie. De Coöperatie Dörpswinkel zal de winkel, met de inzet van veel vrijwilligers, runnen.
De tennisvereniging heeft de ambitie om een padelbaan te realiseren. Daarnaast willen ze de bestaande faciliteiten, gebouwen, baanverlichting etc. verduurzamen. De hoop dat er door de toevoeging van een geheel nieuwe tak van sport een nieuw en jonger publiek aan de vereniging te bieden.
IJsbaan De Punt, Drieborg
Bij de ijsbaan in Drieborg speelt een aantal problemen. Het belangrijkste is de kantine. Die is een aantal jaren met vrijwilligers neergezet, maar niet geïsoleerd. Aangezien de ruimte vooral in de winter wordt gebruikt, moet dit met voorrang worden opgelost. Daarnaast wil de vereniging de verlichtingsmasten vervangen en de lampen vervangen door LED een systeem. Er is ook een wens om de baan te voorzien van een verharde ondergrond. Om de kosten daarvan rendabel te maken moet worden gezocht naar manieren om de baan ook buiten de winterperiode te benutten.
QWORZO, Woldendorp
Na de realisatie van de nieuwbouw van de basisschool in Woldendorp is een stuk grond braak blijven liggen. De plek ligt toevallig o[ de oever van een oude meander van de Ae. Er een plan om er speeluitdagingen te realiseren, die deels refereren aan de historische betekenis van de locatie. Naast toestellen voor natuurspelen, zal er ook een moestuin en een dierenschuur worden aangelegd.
Museum Stoomgemaal
Het museum Stoomgemaal aan de Oostereinde in Winschoten is technisch nog volledig intact. Het gemaal speelt geen rol meer in het waterpeilbeheer, maar de machinerie is nog steeds operationeel. Vrijwilligers zetten het apparaat op zomerse zondagen onder stoom. Het gebouw is echter dringend toe aan een grondige restauratie. Aangezien het een Rijksmonument is, zijn er regelingen waaruit het grootste deel van de kosten gedekt kan worden. Toch blijft er nog een deel waarvoor cofinanciering gevonden moet worden.